Putin ønsker en langvarig våbenhvile i Ukraine

Ruslands præsident, Vladimir Putin, opfordrer fredag til en langvarig våbenhvile i Ukraine for at give mulighed for forhandlinger mellem repræsentanter fra Kijev og de østlige regioner i landet, hvor oprørere holder liv i en væbnet konflikt.

Under en diplomatisk ceremoni i Kreml siger Putin ifølge nyhedsbureauet Reuters også, at voldshandlingerne i landet har sendt titusinder af ukrainere på flugt, og mange af dem har taget ophold i Rusland.

Mindst 164.000 ukrainere har forladt deres hjem som følge af krisen i landet, oplyser FN's Flygtningehøjkommissariat (UNCHR).

- Antallet af ukrainske flygtninge i Rusland er nået op på 110.000, men kun få har søgt om asyl. Endvidere er 54.400 mennesker internt fordrevet i Ukraine, siger Melissa Flemming, der er talsmand for UNCHR's kontor, ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass.

- De internt fordrevne er det største problem. Alene i sidste uge steg tallet i det østlige Ukraine med 16.400. Årsagen til, at folk vælger at flytte, er kamphandlinger, trusler, frygt for at blive bortført og sammenbrud i offentlige tjenester.

I alt 9500 mennesker har søgt om at opnå flygtningestatus i Rusland. Andre 800 ukrainere har bedt om ophold i Polen, Hviderusland, Tjekkiet og Rumænien, tilføjer hun.

Med hendes ord er de fleste af dem - eller nærmere 42.400 - indbyggere i de østukrainske regioner.

Vladimir Putin siger videre, at det ukrainske samfund er ved at blive revet i to efter at være tvunget til at vælge mellem Europa og Rusland.

- Det forfatningsstridige statskup i Kijev, forsøget på at gennemføre et kunstigt valg mellem Europa og Rusland har presset samfundet i to retninger til en smertefuld intern konfrontation, siger Putin i Moskva.

- Ukraine er nødt til at vende tilbage på sporet mod fred, dialog og aftaler, tilføjer Putin, mens han modtager udenlandske ambassadører i Kreml.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip