Putin og Porosjenko diskuterer fred i kriseramte Ukraine

Ukraines nyvalgte præsident, Petro Porosjenko, har i en telefonsamtale med sin russiske kollega, Vladimir Putin, fortalt om sine planer for at skabe fred i det konfliktramte land.

- Præsidenten for Ukraine har informeret Putin om sine planer for at løse situationen i den sydøstlige del af Ukraine, siger den russiske præsidents talsmand, Dmitrij Peskov.

- Præsidenterne har også diskuteret udviklingen i de bilaterale relationer, tilføjer Peskov.

Telefonsamtalen fandt sted torsdag.

Porosjenko og Putin mødtes i Frankrig i sidste uge, men der har ikke været oplysninger om, at de to har talt sammen, siden Porosjenko officielt blev indsat som præsident lørdag.

Ifølge Ukraines udenrigsministerium afventer landet nu Ruslands reaktion på Porosjenkos plan.

I sin første tale som præsident sagde Porosjenko, at han har en plan for at løse konflikten, der har bidt sig fast i særligt den østlige del af Ukraine, hvor prorussiske separatister har taget kontrol over adskillige byer og har stemt om selvstændighed.

Rusland og Ukraine befinder sig også i hårde forhandlinger om gasleverancer fra Rusland til nabolandet.

Torsdag slog gasleverandøren Gazprom fast, at alle forsyninger af gas vil blive stoppet, hvis Ukraine ikke betaler sin milliardgæld senest mandag den 16. juni.

- Hvis Ukraine ikke betaler for gas overhovedet, så betyder det, at mængden af gasleverancer til landet vil blive nul, siger Gazproms administrerende direktør, Alexei Miller, i en tv-tale ifølge nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/Itar-Tass

 

Dagens Gossip