Putin til separatister: Udskyd folkeafstemning

Ruslands præsident, Vladimir Putin, opfordrer de prorussiske separatister i Østukraine til at udskyde en kontroversiel folkeafstemning om uafhængighed.

- Vi beder repræsentanter fra Sydøsten om at udskyde folkeafstemningen, som er planlagt til den 11. maj, sådan at der kan skabes betingelser, der er nødvendige for en dialog, siger Putin.

Separatisterne i Donetsk og Lugansk har ellers bebudet, at de på søndag den 11. maj vil afholde en folkeafstemning om uafhængighed og løsrivelse fra det øvrige Ukraine.

Putins udtalelse kommer, efter at han onsdag eftermiddag har mødtes i Moskva, Ruslands hovedstad, med Didier Burkhalter, den schweiziske udenrigsminister og formand for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE).

Burkhalter siger, at OSCE i løbet af dagen vil fremlægge en køreplan for, hvordan krisen kan løses.

Hvad der i praksis er i vente, er ikke klart, men Putin siger, at Rusland vil gøre alt for at løse krisen med en "positiv tilgang" til internationale fredsbestræbelser.

Videre siger præsidenten, at et stop for al vold i Ukraine er en nødvendig betingelse for afholdelse af præsidentvalget i Ukraine den 25. maj.

Rusland har ellers ikke været begejstret for dette præsidentvalg.

Det er den midlertidige regering i Kijev, Ukraines hovedstad, der har udskrevet det, men Rusland mener, at denne regering uretmæssigt har tiltaget sig magten ved at afsætte præsident Viktor Janukovitj i februar.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip