Putin til USA: Skal vi ikke være venner igen

Ruslands præsident, Vladimir Putin, der på det seneste har fået mange uvenner, forsøger at gøre sig god igen over for den stærke dreng i skolegården, USA.

I en erklæring i anledning af den amerikansk uafhængighedsdag fredag 4. juli opfordrer han til bedre relationer mellem de to store lande.

De har ellers lidt slemt skade, efter Rusland i foråret annekterede den ukrainske halvø Krim og formentlig ikke har gjort meget for at bremse prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

- Putin understregede, at Rusland og USA som lande, der har et ekstraordinært ansvar for at sikre den internationale stabilitet og sikkerhed, bør samarbejde i hele verdens interesse, lyder det i erklæringen fra Kreml.

Præsident Barack Obama har tidligere under Ukraine-krisen nedtonet Ruslands rolle på den internationale scene og har omtalt landet som "en regional magt" og ikke nogen supermagt.

Putin siger, han håber på, at "pragmatisme" vil præge forholdet mellem de to lande, men at det også skal være båret af lighed mellem de to nationer.

USA har i løbet af foråret og forsommeren reduceret sit samarbejde med Rusland og i stedet indført sanktioner over for russiske firmaer og personer, som menes at have et ansvar for situationen i Ukraine.

Og det stopper måske ikke her. Senest har USA truet med nye sanktioner, fordi den russiske regering fortsat støtter de prorussiske separatisters oprør i det østlige Ukraine.

Regeringen i Kreml nægter, at den er dukkefører for de prorussiske separatister, og at det er USA, der er i gang med et spil for inddæmme og stække Rusland.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip