Putin: Ukraine-strid kan påvirke gas til Europa

Det vil "skabe problemer" for gasleverancerne til Europa, hvis Ukraine ikke betaler for det gas, som Rusland mener at have penge til gode for.

Det siger den russiske præsident, Vladimir Putin. Han tilføjer, at han ikke håber, at det kommer dertil.

Hvis Rusland gør alvor af truslerne om at lukke for leverancen til Ukraine, kan det have betydning for den gas, der sendes gennem Ukraine og videre til Europa, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tirsdag advarede den russiske gasgigant Gazprom om, at der vil blive lukket for forsyningerne om to dage, hvis Ukraine ikke betaler inden da.

Oprørsledere i det østlige Ukraine sagde i sidste uge, at den ukrainske regering havde lukket for gasforsyningen.

Ukraines statslige gasselskab, Naftogaz, begrunder det med, at rørledningerne er ødelagt på grund af kampene i området.

Manglen på gas fik i sidste uge de prorussiske separatister til at bede om hjælp fra Rusland, hvorpå Gazprom begyndte at levere gas til Østukraine som en form for "humanitær hjælp".

Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, har understreget, at den ukrainske regering må betale for gassen til de oprørskontrollerede områder.

Putin mener, at det "lugter af folkedrab", når Ukraine uden videre lukker for gasforsyningerne til et område, hvor der bor fire millioner mennesker.

- Er det ikke nok, at der allerede er hungersnød der, og at OSCE melder om en humanitær katastrofe, og så oven i købet at lukke deres gasforsyninger! Hvad kalder man det? Det lugter allerede af folkedrab, siger den russiske præsident i en udtalelse på russisk tv.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip