Putins rådgiver: Løsning på vej om Greenpeace-fanger

- Vi snart vil se en positiv beslutning omkring dem.

Sådan lyder budskabet fra formanden for den russiske præsident Putins eget råd for menneskerettigheder om de 30 aktivister og besætningsmedlemmer fra Greenpeace, som sidder varetægtsfængslet i Rusland. Det skriver metroxpress.

- Og så vil sagen lige så stille blive droppet. Denne sag har ingen juridisk løsning, men kan løses diplomatisk og politisk, og jeg har tillid til, at der vil blive fundet en sådan løsning nu, siger Mikhail Fedotov ifølge avisen.

Greenpeace-folkene er fængslet, efter at deres skib, Arctic Sunrise, i september blev opbragt efter en protestaktion mod Ruslands olieboringer i Det Arktiske Ocean.

Både den tyske kansler, Angela Merkel, og den britiske premierminister, David Cameron, har udtrykt bekymring over behandlingen af aktivisterne og appelleret til Rusland om en fair proces.

Mikhail Fedotov fra menneskerettighedsrådet siger, at fangerne er flyttet fra Murmansk til Sankt Petersborg i håb om en hurtig politisk løsning.

Danske eksperter i russiske, juridiske forhold siger, at Fedotovs udtalelser er Putins måde at invitere Vesten til politiske forhandlinger:

- Det her betyder: "Kom til forhandlingsbordet nu." Både i forhold til varetægtsfængslinger og anklager. Putin siger: "Hvis I giver noget, så gør vi også," siger lektor Flemming Splidsboel Hansen fra Københavns Universitet til metroxpress.

- Putin har intet behov for at beholde dem længere, og for eksempel vil han meget gerne af med dem inden Vinter-OL, hvor de kan blive et kæmpe politisk problem, tilføjer lektoren.

Den danske styrmandselev Anne Mie Roer Jensen, som var tredjestyrmand på Greenpeace-skibet, er blandt de fængslede.

En russisk domstol besluttede mandag mod kaution at løslade en kvindelig læge, som var om bord på Arctic Sunrise under miljøaktionen. En Greenpeace-fotograf bliver også løsladt, lyder det.

/ritzau/

 

Dagens Gossip