R: Flaskehalse forsinker økonomisk opsving

Skrevet af admin

|

07/07/2014

Dagens topnyheder

Visse virksomheder har så svært ved at få medarbejdere, at dansk økonomi i efteråret kan rammes af flaskehalse, som forsinker et økonomisk opsving efter mange års smalhans og minimal vækst.

Det forudser De Radikales arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq.

- Vi ser allerede tegn på flaskehalse i dele af arbejdsmarkedet. Det er aldrig sort-hvidt. Der vil stadig være dele af arbejdsmarkedet med arbejdsløshed. Men virksomheder peger på, at de går glip af ordrer på grund af flaskehalse, siger Nadeem Farooq.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, mener, at flaskehalse skal stoppes ved et samarbejde i erhvervs-, arbejdsmarkeds- og uddannelsespolitik.

- Ellers får vi nye flaskehalsproblemer, når der kommer gang i hjulene igen, hvilket formentlig allerede er i efteråret, siger Henning Jørgensen til dagbladet Børsen.

Han roser Dansk Metals a-kasse for at skaffe job til 1186 ledige smede i første halvår mod 1099 i samme periode sidste år. Dansk Metal går i efteråret sammen med AMU-centre og uddannelsesinstitutioner for at forebygge flaskehalse.

Nadeem Farooq hilser Dansk Metals initiativ velkomment.

- Dansk Metal og dens a-kasse viser igen noget innovation. De forsøger hele tiden at finde nye løsninger. Det kunne danne skole og være en inspirationskilde for et lignende samarbejde mellem andre a-kasser og uddannelsesinstitutioner, mener Nadeem Farooq.

Før finanskrisen i 2008 sikrede polakker, tyskere og svenskere gang i dansk økonomi med historisk lav ledighed. Udlændinge skal ikke igen forebygge flaskehalse, advarer han om.

- Det er mit håb og min appel til danske fagforeninger, at beskeden om job når hele vejen rundt til de ledige, fordi danskere skal i betragtning til disse job, siger Nadeem Farooq.

/ritzau/