R: Stramning af asylregler er midlertidige

Den stramning af reglerne for familiesammenføringer, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) præsenterede i sin åbningstale i Folketinget, er blot et midlertidigt tiltag.

Det fastslår de Radikales gruppeformand, Camilla Hersom.

- Det er en midlertidig lov, der skal revideres om tre år. Hvad der sker til den tid, kan jeg jo af alle mulige gode grunde ikke vide, siger hun.

I åbningstalen understregede statsministeren, at regeringen fremover først efter et år vil give grønt lys for familiesammenføring til asylansøgere, der ikke er personligt forfulgt i deres hjemland, og som derfor befinder sig i Danmark på et midlertidigt beskyttelsesophold.

- Når vi skal håndtere denne helt specielle og følsomme situation, er det væsentligt at skele til den særlov, der blev lavet i forbindelse med borgerkrigen i Bosnien. Da skulle man også tage hånd om, at der kom en masse mennesker hertil, siger Hersom.

- Man kan sige, at man kunne have ladet være med at lave det midlertidigt, men det ønsker vi ikke, fordi vi vil høste erfaringer på det grundlag. Det er ikke en særlov, men det er en lov, der har en midlertidighed i sig, lyder det fra De Radikales gruppeformand.

Lovforslaget ligger endnu ikke klar til behandling i Folketinget. Ifølge regeringens lovprogram vil lovforslaget blive fremlagt i begyndelsen af november efter at have været i høring.

Spørgsmål: Er det ikke sent at fremlægge lovforslaget, når presset på asylcentrene allerede nu er så stort?

- Hvis der er nogen, der vil slå plat på situationen, må de gøre det. Vi skal selvfølgelig stille krav til lovkvaliteten, uanset om det er en midlertidig lov eller ej, siger Camilla Hersom.

/ritzau/

 

Dagens Gossip