Radikal kreds går imod regeringens aflytningsplaner

Det er ikke kun Enhedslisten og Liberal Alliance, der er modstandere af regeringens planer om at give Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) mulighed for at aflytte og overvåge danskere i udlandet uden retskendelse.

Der rejser sig også en stigende kritik hos regeringens bagland.

Onsdag kunne Politiken fortælle, at 39 ud af 162 radikale byrødder, regionsmedlemmer og foreningsformænd var "uenig" eller "helt uenig" i, at forslaget, der er en del af regeringens antiterrorpakke, er i tråd med partiets retsprincipper.

Og nu vender en hel radikal kreds sig så imod regeringen og De Radikales leder, indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaards, planer.

Det er Hovedstadens Radikale, der sætter foden ned med følgende udtalelse:

- Hovedstadens Radikale Venstre ser regeringens forslag om at tildele FE kompetence til at aflytte og overvåge danskere i udlandet uden brug af dommerkendelse som et alvorligt brud på den danske tradition for retssikkerhed, skriver formand Bo Nissen Knudsen.

Kredsen mener, at regeringens forslag "giver FE mulighed for at agere som både udøvende og dømmende magt".

- Hovedstadens Radikale Venstre opfordrer derfor regeringen til at sikre, at lovgrundlaget for overvågning af danskere i udlandet vil indeholde et krav om retskendelse i form af godkendelse fra en dommer, skriver formand Bo Nissen Knudsen.

Ifølge kredsen skal retskendelsen sikre, at risikoen for, at uskyldige danske statsborgere overvåges uden retligt grundlag, minimeres.

De 12 forslag i regeringens antiterrorpakke blev fremlagt få dage efter, at en mand skød og dræbte to borgere i København, ligesom fem politifolk blev såret, inden han selv blev skudt og dræbt efter en længere menneskejagt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip