Radikale: Arktis skal være frit for atomvåben

De Radikales forsvarsordfører er klar til at gøre alvor af visionen om et Arktis uden atomvåben.

Visionen er allerede nedfældet i regeringsgrundlaget, men nu skal der sættes handling bag ordene, skriver Berlingske.

Forsvarsordfører Zenia Stampe (R) skriver i en kronik i avisen, at Danmark bør gå forrest i et nordisk samarbejde, der skal hindre eksempelvis amerikanske og russiske atombevæbnede ubåde i at sejle i det arktiske område.

- Visionen er jo gemt lidt væk i regeringsgrundlaget, og der er ikke talt meget om den. Men jeg forventer, at der sker noget, og jeg sætter min lid til, at den nye udenrigsminister, Holger K. Nielsen (SF), brænder for det, siger hun ifølge Berlingske.

Hun mener, at sagen blandt andet bør tages op i Arktisk Råd.

Ifølge Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, er Zenia Stampes plan urealistisk, og han kalder den en "luftig drøm", der end ikke står på hans top 10 over emner, Udenrigsministeriet bør beskæftige sig med.

Han bliver bakket op af tidligere udenrigsminister Lene Espersen (K), der tvivler på, at USA og Rusland vil indstille sejladsen med atombevæbnede ubåde i Arktis.

Et Arktis uden atomvåben "ville bestemt være dejligt", men også urealistisk, siger sikkerhedspolitisk forsker ved Forsvars­akademiet Peter Viggo Jakobsen.

I hvert fald så længe atommagterne ser det nødvendigt at have våbnene som forsikringspolice eller som pressionsmiddel.

- Man må starte med at løse de konflikter og problemer, der fører til, at man ønsker atomvåben, siger Peter Viggo Jakobsen til Berlingske.

Han ved ikke, hvor stort omfanget af atomvåben i Arktis-området er. Men han peger på, at atombevæbnede ubåde i årevis har sejlet i området. Dog er sejladsen formentlig mindre efter Den Kolde Krig.

/ritzau/

 

Dagens Gossip