Radikale: Urealistisk at sende mange flygtninge hjem

Det er usandsynligt, at Danmark kan sende mange flere flygtninge med midlertidig opholdstilladelse hjem, og det giver ikke mening at undersøge muligheden oftere.

Det mener Marlene Borst Hansen, der er udlændingeordfører hos De Radikale, efter at Jyllands-Posten søndag skriver, at Danmark siden 2005 ikke har undersøgt muligheden for at sende flygtninge hjem.

- Det er ikke, fordi myndighederne har siddet på hænderne, at det ikke er blevet undersøgt oftere. Det skyldes, at de her konflikter, som folk flygter fra, ikke bare lige går over, og det kan myndighederne se, siger hun.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen foreslår på baggrund af Jyllands-Postens historie, at flygtninge kun kan søge opholdstilladelse for halvandet år, hvorefter man skal søge påny.

Men det forslag giver Marlene Borst Hansen ikke meget for.

- Det giver ikke mening at undersøge, om der er fred i Syrien eller ro i Somalia hvert halve eller hele år, som Dansk Folkeparti foreslår, mener hun.

- Hvis vi skulle ansætte folk til det, så ville det blive en kæmpe omkostning administrativt, og det ville blive usandsynligt få, som ville blive sendt hjem, vurderer hun.

Marlene Borst Hansen ligger sig dog i hælene på Helle Thorning-Schmidt (S), der i sidste uge udtalte, at Danmark skal se på muligheden for at sende flere flygtninge hjem.

- Fra De Radikales side er vi enige i, at man skal sende flygtninge med midlertidig opholdstilladelse hjem, hvis de ikke længere er personligt forfulgt, eller at der er fred i hjemlandet, siger hun.

- Der er bare ikke nogen af de nuværende konflikter, der har en karakter, hvor det lige tegner til at gå over i løbet af næste par år.

Marlene Borst Hansen tilføjer dog, at hun er åben for at se, om der kan gøres noget, men at hun ikke kan se en løsning lige for.

/ritzau/