Radikalt bagland: Lidegaard skal gå i kødet på Israel

Når udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i næste uge sætter foden på jorden i Israel, er han under massivt pres fra store dele af sit eget radikale bagland, der kræver en skærpet, kontant og hård tone fra Danmark over for Israel.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Både den radikale udenrigsordfører, Zenia Stampe, og flere af partiets hovedbestyrelsesmedlemmer forventer, at Martin Lidegaard under sine møder med israelske ministre blandt andet rejser skarp kritik af, at Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, i denne uge meddelte, at bosættelserne i Østjerusalem udvides med over 1000 boliger.

Samtidig bør ministeren sende et signal om, at det gennem EU kan få "handelspolitiske konsekvenser, hvis Israel fortsat fravælger freden", siger Zenia Stampe til Jyllands-Posten.

Flere medlemmer af den radikale hovedbestyrelse ønsker at gå endnu længere og kræver, at Danmark følger Sverige, der i denne uge anerkendte Palæstina som selvstændig stat. Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Martin Lidegaard har afvist at følge svenskerne.

Udenrigsministeren er ude i en yderst vanskelig balancegang under sit tre dage lange besøg i Israel og Palæstina.

I september udløste Lidegaard en politisk strid på Christiansborg, da han lagde op til en skærpet kurs over for Israel og advarede om, at næste skridt kan blive en drøftelse af EU-sanktioner.

Lidegaard blev kritiseret af de borgerlige og sat på plads af statsministeren, der afviste al snak om sanktioner. På den anden side er ministeren også under pres fra sine egne partifæller og SR-regeringens parlamentariske grundlag. SF og Enhedslisten vil i næste uge fremsætte et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at anerkende Palæstina.

Martin Lidegaard lover sine partifæller at kommunikere Danmarks og EU's budskaber klart over for Israel under sit besøg:

- Jeg forstår godt frustrationen over Israels bosættelser og den tiltagende obstruktion af muligheden for en tostatsløsning, skriver Lidegaard i en mail til avisen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip