Rapport: Biblioteket er en milliardgevinst for samfundet

Landets biblioteker er ikke bare en kulturel gevinst for samfundet - de er også af stor økonomisk værdi.

En ny undersøgelse fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker viser, at bibliotekerne bidrager med seks milliarder kroner til dansk økonomi.

Det økonomiske udbytte stammer blandt andet fra værdien af et højere uddannelsesniveau, der kan ledes tilbage til bibliotekerne på følgende måde:

For det første bidrager bibliotekerne til at øge børns læsefærdigheder.

Dernæst øger bedre læsefærdigheder sandsynligheden for at tage en uddannelse.

Endelig betyder højere uddannelse højere produktivitet og dermed en positiv samfundsøkonomisk effekt, lyder ræsonnementet.

Hos Copenhagen Economics, der har været med til at lave undersøgelsen, mener man sågar, at udbyttet kan øges yderligere.

- Bibliotekerne vil kunne videreudvikle deres tilbud og dermed stimulere børns læselyst endnu mere med en højere BNP-effekt til følge, siger partner i Copenhagen Economics Christian Jervelund.

- Et oplagt sted at starte er eksempelvis et øget samarbejde med skolerne. Potentialet er derfor langt større i fremtiden, siger han.

Også formand for Danmarks biblioteksforening Steen B. Andersen er begejstret for undersøgelsens resultat:

- Seks milliarder kroner er rigtig mange penge, så spørgsmålet er nu ikke, hvorvidt vi har råd til at investere i bibliotekerne, men hvorvidt vi har råd til at lade være, siger han.

Kulturminister Marianne Jelved (R) har også haft rapporten til gennemsyn:

- Rapporten dokumenterer en fornemmelse, vi havde i forvejen. Både brugere og ikke-brugere værdsætter nemlig biblioteket meget højt.

- Den store velvilje giver os et godt grundlag for at udfolde bibliotekernes potentiale, så endnu flere får del i den verden af oplevelser, indsigt, oplysning, dialog og refleksion i fællesskaber, som sker i bibliotekerne, siger ministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip