Rapport: Der er 15 ekstremistiske grupper i Danmark

15 grupper af højreradikale, venstreradikale eller islamister i Danmark kan være i konflikt med demokratiet og idealer som tolerance. Samtidig kan der være en villighed i grupperne til at gå uden om demokratiske procedurer for at gøre disse holdninger gældende.

Det skriver SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, i en ny rapport tirsdag. Undersøgelsen har til formål at skaffe viden om miljøer med holdninger og vilje til handlinger, der kan være i konflikt med demokratiske styreformer.

- Alle grupperne afviser kriminalitet eller vold. Men der er enkeltindivider knyttet til miljøerne, der benytter sig af kriminelle og voldelige metoder, skriver SFI i en pressemeddelelse.

Rapporten henviser for eksempel til det venstreradikale miljø, hvor der angiveligt er personer, som er parate til at opsøge konflikt med politiet.

I de islamistiske og højreradikale miljøer er der særlige problemstillinger i forhold til rocker- eller bandemiljøer, står der i pressemeddelelsen.

Der er ifølge rapporten seks højreradikale, fire venstreradikale og fem islamistiske grupper, som er spredt i hele landet.

- Det har ikke været muligt at få indblik i, hvor mange personer grupperne omfatter, og da kortlægningen er et øjebliksbillede, er det svært at konkludere, om de enkelte grupper er i vækst eller på retræte, skriver SFI.

De højreradikale rekrutterer ifølge rapporten gennem personlige netværk og internettet, og medlemmerne er oftest mænd.

De islamistiske grupper, der også har en overvægt af mænd, bruger ligeledes personlige relationer, netværk og internettet til rekruttering.

Blandt de venstreradikale foregår rekruttering mest via sociale tiltag som fester, koncerter og demonstrationer. Og der synes at være en ligelig kønsfordeling, skriver SFI.

Kortlægningen er bestilt og finansieret af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

/ritzau/

 

Dagens Gossip