Rapport: Færre bliver ofre for tsunamier og jordskælv

Tsunamier, jordskælv, skovbrande, cykloner og vulkanudbrud.

Naturkatastrofer kan have uhyggelige konsekvenser, men en ny rapport fra Røde Kors viser, at antallet af ofre for katastroferne ikke har været lavere i 10 år.

Rapporten World Disaster Report bliver offentliggjort 16. oktober, og mens antallet af store krigskatastrofer er historisk højt, og klimaet udfordrer stadig flere mennesker på jorden, falder antallet af naturkatastrofer og ofrene for dem.

Naturkatastroferne påvirkede cirka 96 millioner mennesker sidste år, og det er det laveste antal ofre i mere end et årti ifølge den årlige Røde Kors-rapport, der bygger på tal fra den internationale katastrofedatabase af Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (Cred).

Ifølge Røde Kors skyldes udviklingen modstandskraften i de samfund, som man ved vil blive ramt af katastrofer som tørke, oversvømmelser og storme.

Strategien har været, at organisationen har været til stede i områderne, inden naturkatastroferne rammer, så der kan nå at blive opført diger, sikret rent drikkevand og oprettet advarselssystemer.

- Vi ved, at det redder liv, hvis de mest udsatte lærer at lave diger, katastrofesikrede huse og oprette advarselssystemer, inden katastrofen opstår. Så det hjælper vi dem selvfølgelig med. Det ser nu ud til, at det har hjulpet med til at knække kurven, og det er vi meget tilfredse med, siger generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl, i en pressemeddelelse.

352 naturkatastrofer blev rapporteret i 2013. De to værste naturkatastrofer var den filippinske tyfon Haiyan, der dræbte 7968 mennesker, og oversvømmelserne forårsaget af monsunregnen i Indien, hvor 6054 mennesker mistede livet.

Oversvømmelser er den mest almindelige form for naturkatastrofe, mens storme følger lige efter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip