Rapport: Syriske oprørere dræbte 190 civile i august

admin

|

11/10/2013

Dagens topnyheder

Oprørere dræbte i august 190 civile og tog mere end 200 til fange i forbindelse med en offensiv i Latakia-provinsen i Syrien.

Det fremgår af en rapport fra menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch (HRW).

HRW kalder rapporten for det første bevis på, at oprørsgrupper i Syrien har begået forbrydelser mod menneskeheden.

Ifølge rapporten er mange af de dræbte blevet henrettet af militante grupper, hvoraf nogle har forbindelse til terrornetværket al-Qaeda, under et angreb på hæren 4. august. Her trængte oprørere ind i 10 landsbyer beboet af alawitter, som er den mindretalsgruppe, præsident Bashar al-Assad tilhører.

I visse tilfælde blev hele familier skudt ned, da de forsøgte af flygte.

HRW identificerer i rapporten fem oprørsgrupper, der enten via finansiering, organisering, planlægning eller udførsel har haft en finger med i Latakia-angrebet. Herunder er gruppen Jabhat al-Nusra, som ofte kobles sammen med al-Qaeda.

Også oprørere, der har opnået støtte fra dele af Vesten, har deltaget i drab på civile, konkluderer menneskerettighedsgruppen.

Men det er mindre klart, hvilken rolle Den Frie Syriske Hær, som åbent støttes af blandt andet USA, Storbritannien og Frankrig, havde i angrebet.

I en videooptagelse fra 11. august siger chefen for oppositionshæren, at den i vid udstrækning deltog i Latakia-offensiven. Men HRW har ikke kunnet påvise, at Den Frie Syriske Hær var til stede under angrebet.

Også præsident Assads styrker er under konflikten blevet beskyldt for at begå krigsforbrydelser. Senest er regimet blevet anklaget for at stå bag et gasangreb 21. august, hvor mere end 1400 blev dræbt.

Flere stormagter, herunder USA, er sikre på, at regimet stod bag angrebet, mens Assad har nægtet anklagerne.

/ritzau/Reuters