Rasmus Helveg: Venstre har vetoret over tidligt kulstop

Kulfyring kan ikke udfases allerede i 2025 i stedet for 2030, hvis Venstre eller andre forligspartier bag energiforliget siger nej.

Det erkender klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R), der har bedt sine embedsmænd se på, hvor hurtigt Danmark kan gennemføre sit farvel til kul.

Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, har meddelt, at partiet ikke vil fremskynde afskeden med det sorte guld, da det vil koste forbrugerne for meget.

- Det er rigtigt. Venstre kan blokere, hvis Venstre virkelig ikke vil væk fra kul. Det vil ærlig talt ærgre mig. Vi ved, at vores fremtid ikke skal baseres på det værste, mest miljøskadelige brændsel, der overhovedet findes, siger Rasmus Helveg Petersen.

Han ved ikke, hvornår embedsmændene kan være færdig med deres beregning. De er måske først klar efter folketingsvalget. Forslaget er heller ikke aftalt med socialdemokraterne i regeringen, erkender klima- og energiministeren.

- Det er mig selv, der har sat en undersøgelse i gang. Det er for eksempel ikke en del af regeringsgrundlaget. Men jeg beder om et beslutningsgrundlag. Der er ikke truffet en beslutning, siger Rasmus Helveg Petersen.

Spørgsmål: - Er det ikke en gratis omgang for dig. I 2025 er du måske ikke engang politiker, når kul måtte udfases?

- Energipolitik er langsigtede beslutninger. Det er tunge investeringer. Man skal gøre sådan noget med meget langt aftræk. Dette er ingen gratis billet, tværtimod, siger Rasmus Helveg Petersen.

Han afviser, at han fører stop-go politik, når der i sommerens vækstaftale sænkes PSO-afgifter for 13 milliarder kroner, mens det ifølge Venstre er meget dyrt at udfase kul før planlagt.

- Det er velkendt, at Venstre ikke er særlig ambitiøse på klimaets vegne. Venstre har ret i én ting: Det bliver billigere bare at blive ved med at brænde kul af. Men vi har i længden ikke råd til at vælge den billigste løsning, siger Rasmus Helveg Petersen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip