Raúl Castro: Mandela var en profet for fred

Som kun en ud af seks udenlandske statsledere fik Cubas præsident, Raúl Castro, taletid ved den store mindehøjtidelighed for Nelson Mandela i Soccer City Stadium i Soweto i nærheden af Johannesburg.

Og Castro hyldede Mandela, som døde i torsdags, i stor stil.

- Vi anerkender Nelson Mandela som det højeste symbol på værdighed. En profet for lighed, forsoning og fred, sagde Raúl Castro.

- Cubanerne, der i sine årer har afrikansk blod, og som også kæmpede for uafhængighed og befrielse af slaver, har haft fornøjelsen at kæmpe side om side med afrikanske lande.

- Vi vil aldrig glemme Mandelas hyldest til vores fælles kamp, da han besøgte os i 1991, sagde han.

Ud over Cuba fik USA, Indien, Kina, Namibia og Brasilien lov til at hylde Mandela, der blev 95 år.

Inden de udenlandske taler gik i gang, vakte det stor opsigt, da den amerikanske præsident, Barack Obama, der også var på listen over udenlandske talere, trykkede hænder med netop den cubanske præsident, Raul Castro.

Dermed viser Obama igen, at han rækker sin hånd ud mod USA's fjender. I september talte præsidenten i telefon med den iranske præsident, Hassan Rouhani, som var den første samtale mellem de to landes ledere siden 1979.

Efter mindehøjtideligheden vil Nelson Mandela ligge lit de parade i den administrative hovedstad Pretoria fra onsdag til fredag.

Herefter bliver han fløjet til sin barndomsby - landsbyen Qunu, der ligger omkring 500 kilometer syd for Lesotho, hvor han begraves på søndag.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip