Red Barnet: Fordrevne irakere flygter fortsat mod nord

Der bevæger sig fortsat store strømme af internt fordrevne irakere mod de større byer i det nordlige Irak.

USA har fredag og lørdag gennemført flere luftangreb rettet mod bevægelsen Islamisk Stat (IS), men det har indtil videre ikke haft nogen større betydning for flygtningestrømmen.

Det fortæller Tue Jakobsen fra Red Barnet, der opholder sig i byen Dohuk, hvor der er 200-300.000 internt fordrevne irakiske flygtninge og derudover 100.000 syriske flygtninge.

- Vi ser stadig store bevægelser af folk, der bevæger sig mod de store byer i nord. Jeg er netop kørt forbi et checkpoint med flere minibusser, der var proppet med mennesker, fortæller Tue Jakobsen.

Tue Jakobsen fortæller desuden, at mange af de internt fordrevne flygtninge nu flytter fra midlertidige lejre og bosætter sig i syriske flygtningelejre.

- Det er et meget godt tegn på, hvor presset situation er i Kurdistan. De syriske flygtningelejre er i forvejen fyldt over deres kapacitet, men det skaber ikke umiddelbart gnidninger, siger Tue Jakobsen.

- Det giver dog et vist pres på lejrene, når der så kommer endnu et stort antal. Især i den her varme, hvor det kan være svært at skaffe vand til alle. Derudover er der også nogle udfordringer i forhold til sundheden, siger Tue Jakobsen.

Flere tusinde irakiske flygtninge fra den religiøse yazidi-minoritet er også strømmet ind over grænsen til det borgerkrigshærgede Syrien de seneste dage.

Det fortæller den svenske journalist Joakim Medin til det svenske nyhedsbureau TT. Han befinder sig i Syrien nær grænsen til Irak.

I den forbindelse giver Red Barnet ikke nogen anbefalinger i forhold til, hvor flygtningene bedst kan tage hen.

Tue Jakobsen noterer sig dog, at "det er bemærkelsesværdigt, at nogle flygtninge nu søger ly i Syrien. Det fortæller noget om, hvor usikker situationen er".

/ritzau/

 

Dagens Gossip