Redaktør: Fortsat tvivl om toppost ulempe for Thorning

Skrevet af admin

|

17/07/2014

Dagens topnyheder

Efter i første omgang at have været en fordel for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil diskussionen om, hvorvidt hun er i spil til en toppost i EU, i stigende grad blive en ulempe for hende.

Det vurderer politisk redaktør for Information, Casper Dall.

Det sker efter, at EU's stats- og regeringschefer onsdag - og næsten en time ind i torsdagen - måtte opgive at forhandle sig frem til enighed om at få besat posterne som EU's præsident og udenrigschef.

I stedet er diskussionen udskudt til et nyt topmøde lørdag den 30. august.

- Det er en klar ulempe for Thorning, jo længere tid der går, før der kommer en afklaring på, hvem der skal have de her topjob i EU. Hun har en meget klar interesse i at få det her afklaret så hurtigt som muligt, siger Casper Dall og fortsætter:

- Men hvis det her fortsætter med at køre videre i flere uger og måneder om, hvorvidt hun hellere vil være EU-præsident end statsminister, så begynder det at blive et problem. I særdeleshed fordi der kun er et års tid til næste valg.

Helle Thorning-Schmidt har gang på gang understreget, at hun "er glad for at være statsminister i Danmark". Men det har foreløbig ikke været tilstrækkeligt til at stoppe spekulationerne om, hvorvidt hun er i spil til jobbet som EU's præsident.

Budskabet blev leveret endnu engang, da Helle Thorning-Schmidt mødte den danske presse efter topmødet et stykke over midnat.

Samtidig understregede statsministeren, at hun har sagt til de øvrige stats- og regeringschefer, at hun ikke er kandidat til en toppost.

Ifølge Casper Dall vil statsministeren dog kunne slå flere pæle gennem spekulationerne, hvis der blev sat navn på, hvem regeringen ser som den rigtige præsident for Det Europæiske Råd:

- Hun kunne sige, hvem den danske regering finder egnet som præsident og udenrigschef - altså sætte navne på, som nogle af de andre lande har gjort, lyder det fra Casper Dall.

/ritzau/