Redaktør: Grønland står i et usædvanligt politisk kaos

Ministre trak sig fra deres poster, Aleqa Hammond trak sig som formand for Siumut, koalitionspartiet Atassut forlod regeringen, og der blev officielt udskrevet valg.

Onsdag blev et døgn, der forandrede den politiske scene i Grønland. Og det skete på en usædvanlig måde, som har efterladt Grønland midt i et politisk kaos, vurderer Poul Krarup, chefredaktør på avisen Sermitsiaq.

- Der er politisk kaos. Vi står i en helt speciel situation, og det er usædvanligt, hvad der er sket. Umiddelbart har jeg ikke oplevet noget lignende, siger han til Ritzau.

Grønlænderne skal til valgurnerne 28. november, oplyste Grønlands fungerende regeringschef, Kim Kielsen, på et pressemøde onsdag aften. Regeringen udskriver valget, fordi den ikke længere har flertal, efter at flere medlemmer af regeringen trak sig i løbet af dagen.

De har ikke længere tillid til den nu tidligere Siumut-formand Aleqa Hammond, efter at det fredag i sidste uge kom frem, at hun i sit virke som regeringschef har brugt 106.363,27 kroner fra selvstyrets kasse til private flybilletter og hoteludgifter til familien.

Derfor bliver det politiske arbejde i Landstinget, Inatsisartut, sat i bero, mens valgkampen udspiller sig.

- Nu forbereder alle sig på valg. Alt politisk arbejde går i stå. Det er ikke usædvanligt, men optakten til situationen og udskrivelsen af valg har været meget usædvanlig, siger Poul Krarup.

Tirsdag aften afværgede Aleqa Hammond ellers et mistillidsvotum i Inatsisartut og fik lov til at tage orlov fra regeringen, Naalakkersuisut, og Inatsisartut, Inatsisartut, ind til en nærmere undersøgelse af skandalen efter planen skulle ligge klar 23. oktober.

Men fremtiden for denne betænkning fra landstingets revisionsudvalg er nu usikker.

- Landstingsarbejdet stopper, så jeg ved ikke, hvad der sker med revisionsbetænkningen. Jeg går ud fra, at arbejdet først kommer i gang, når det nye Landsting samles, siger chefredaktøren.

Aleqa Hammond har været regeringschef siden 2013, men det er nu tvivlsomt, om hun vender tilbage til grønlandsk politik.

/ritzau/

 

Dagens Gossip