Redaktør: Hammond efterlader Grønland i dyb splittelse

Det er et dybt splittet land, som Grønlands regeringschef, Aleqa Hammond, tager politisk pause fra, efter at hun tirsdag blev bevilget orlov fra sin post, mens hendes private brug af offentlige midler bliver undersøgt.

Det vurderer Poul Krarup, chefredaktør på avisen Sermitsiaq.

- Hun gik til valg på at samle landet og folket, men i stedet er der skabt splid i landet, i befolkningen, i det politiske og i forholdet til Danmark, siger Poul Krarup til Ritzau.

Ved tirsdagens mistillidsafstemning i Grønlands Landsting, Inatsisartut, klarede Aleqa Hammond skærene med 15 stemmer mod 14. Dermed valgte ingen fra det smalle flertal, der står bag Hammond som regeringsleder, at bryde blokpolitikken, selv om anklagerne mod hende er alvorlige nok.

- I øjeblikket er der en meget kraftig blokpolitisk situation. Det kom til udtryk i debatten om hende, hvor afstemningerne endte 14-15, siger Poul Krarup, der understreger, at Grønland har behov for det diametralt modsatte.

- Vi står i en økonomisk situation, hvor vi har brug for en samlingsregering. De ting, som skal gennemføres, skal vare ved længere end én regeringsperiode. Der var en optimisme for nogle år siden, hvor det gik bedre økonomisk. Den optimisme er pist forsvundet nu, siger han.

Hvis Aleqa Hammond bliver fundet uværdig til at lede landet, når den såkaldte revisionsbetænkning kommer 23. oktober, er det langt fra ensbetydende med, at grønlænderne har set det sidste til hende i politik.

- Lige nu er der en stor modstand i befolkningen. Men folk heroppe glemmer hurtigt. Man ser hele tiden fremad, fordi man håber på bedre tider, sige Poul Krarup.

Fredag afslørede revisionsudvalget i Inatsisartut, at Aleqa Hammond har brugt 106.363,27 kroner fra selvstyrets kasse til private flybilletter og hoteludgifter til familien, herunder til restaurant og minibar.

Trods flere rykkere blev udgifterne fra april 2013 først tilbagebetalt 8. september 2014.

Den 49-årige Hammond har siddet som regeringschef siden april 2013.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip