Regeringen er klar med lovstramning om syrienkrigere

Når regeringen fremlægger sit lovprogram efter Folketingets åbning, vil det indeholde strammere lovgivning i forhold til de danskere, der tilslutter sig Islamisk Stat og drager i krig i Syrien.

Det fastslår justitsminister Søren Pind (V) over for Ritzau.

- Vi tager blandt andet Straffelovrådets betænkning om landsforræderi op og gør den til et lovforslag i folketingssalen, men ellers vil jeg afstå fra at kommentere regeringens lovprogram, før det er fremlagt, siger Søren Pind.

Straffelovrådet anbefalede ifølge Jyllands-Posten tidligere på året i en betænkning om danskere, der for eksempel tilslutter sig Islamisk Stat, at der bliver lavet et nyt punkt i loven, som skal samles under overskriften landsforræderi.

Om konsekvenserne af den lovgivning, som regeringen lægger op til, siger justitsministeren:

- Det vil betyde, at reglerne for landsforræderi bliver præciseret sådan, at man kan straffes for det, hvis man virker imod Danmark, siger Søren Pind, som ikke vil uddybe detaljerne:

- Men der er ingen tvivl om, at den indsats vi ser, er landsforræderisk. Den virker mod danske interesser, den radikaliserer mennesker mod Danmark og bidrager til, at de kan kæmpe for Danmarks fjender. Det gælder både dem selv, og dem som opildner til det.

- Danmark blev et af de lande i verden, der leverede relativt flest syrienkrigere, så det er noget, vi tager meget alvorligt, siger han.

Justitsministerens udmelding kommer samme dag, som Politiken, Berlingske og Jyllands-Posten refererer fra en ny bog om de danske syrienkrigere, "Danmarks børn i hellig krig", der er skrevet af journalist Jakob Sheikh.

Her lyder det blandt andet, at en bagmand i det militante islamistiske miljø uforstyrret rekrutterer danske syrienkrigere, selv om Politiets Efterretningstjeneste (PET) kendte til mange af hans aktiviteter. Den oplysning har justitsministeren ingen kommentarer til.

Ifølge Jyllands-Posten anbefalede Straffelovrådet tilbage i maj, at danskere, der slutter sig til Islamisk Stat i Irak, hvor Danmark er en del af konflikten, skal kunne straffes med op til ti års fængsel.

Hvis man medvirker i kampe mod danske styrker eller skyder mod danske fly, anbefaler rådet fængsel på livstid, ligesom det skal kunne give 16 års fængsel at være med til at radikalisere folk hjemme fra Danmark.

Søren Pind udtalte dengang til Ritzau, at Venstre ville gå endnu længere, hvis partiet kom til magten efter valget.

- Vi mener, at alene det at opholde sig i en terrorzone skal være ulovligt, medmindre at man har et lovligt ærinde. Sådan bliver det, hvis vi vinder valget, lød det i maj.

/ritzau/

 

Dagens Gossip