Regeringen foreslår tidsbegrænsede opholdstilladelser

Fremover skal flygtninge kun have midlertidig opholdstilladelse i Danmark, hvis de kommer fra borgerkrige som i Somalia og Syrien, men ikke er individuelt forfulgt.

Det fremgår af regeringens udspil til en ændring af asyllovgivningen, som justitsminister Karen Hækkerup (S) og socialminister Manu Sareen (R) præsenterede fredag.

- Vi vil indføre en ny form for beskyttelse, som har mere midlertidig karakter end de beskyttelsesgrader, man i dag kan blive tildelt asyl på, siger Karen Hækkerup.

Regeringens udspil skal hastebehandles i Folketinget hurtigst muligt.

Systemet er ifølge justitsministeren meget presset af en massiv flygtningestrøm til Danmark.

Mens der fra januar til marts kun kom 500 asylsøgere, søgte 2287 personer asyl alene i august i Danmark. Det er rekorden for en måned i de seneste fire et halvt år og sprænger regeringens skøn om 7500 asylsøgere i år.

Fremover skal asylsøgere, som flygter fra borgerkrig, men ikke er individuelt forfulgt, først have ophold i et år. Siden forlænges opholdet to år ad gangen, men myndighederne vurderer hver gang, om asylsøgerne kan blive i Danmark eller skal sendes retur, forklarer Karen Hækkerup.

- Man skal vurdere, om forholdene i hjemlandet stadig er, så det berettiger, at man får asyl, siger hun.

Danmark er blevet tvunget til at give asyl til flygtninge fra borgerkrige efter en dom i 2012 fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, påpeger Karen Hækkerup.

Her fastslog domstolen, at tilbagesendelse af somaliske statsborgere til visse områder i Somalia som udgangspunkt må anses for en krænkelse af menneskerettighedskonventionen på grund af sikkerhedssituationen i Somalia.

- Ophører den situation, så er det også meningen, at man skal vende tilbage. Så kan vi i Danmark bruge vores ressourcer på at hjælpe andre flygtninge fra andre steder i verden, siger hun.

Karen Hækkerup forsikrer, at regeringens forslag er "inden for skiven" med flygtningekonventionen og EU's asylregler, som Danmark står bag. Hun vil ikke uddybe, om midlertidige flygtninge kan få familiesammenføring som nu.

Hun afviser, at Danmark sender regningen videre til Sverige, som i år vil modtage godt 100.000 asylsøgere især fra Syrien.

- Sverige har andre regler end i Danmark og tilbyder flygtninge at få permanent ophold, siger Karen Hækkerup.

/ritzau/

 

Dagens Gossip