Regeringen går travlt efterår i møde med lav opbakning

Med tunge forhandlinger lige om hjørnet kan Venstre-regeringen åbne en ny politisk sæson med svækket opbakning fra vælgerne.

Således står regeringspartiet i en ny Voxmeter-måling for Ritzau til at få 16,4 procent af stemmerne, estimeret til 29 mandater. Det er en tilbagegang på 3,1 procentpoint fra valgresultatet på 19,5 procent og 34 mandater.

Dermed er Venstre det parti, der har oplevet størst vælgernedgang i målingen sammenlignet med valgresultatet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og resten af regeringen står over for en lang række forhandlinger, som skal falde på plads i efteråret.

Ud over finansloven, som altid landes i efteråret, har regeringen blandt andet varslet en økonomisk 2025-plan, et nyt ejendomsvurderingssystem, en finansiering af hullet efter den afskaffede PSO-afgift og skattelettelser i både bund og top.

Lars Løkke Rasmussen mødes af så modsatrettede krav fra sine støttepartier, at en fælles aftale ser noget nær umulig ud.

Liberal Alliance har givet regeringen året ud til at lette topskatten med fem procentpoint.

I regeringsgrundlaget kalder Venstre det også en "ambition" at sænke topskatteprocenten fra 15 til 10. Men blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, kan ikke se, at der skulle være råd til skattelettelser.

Derudover kræver De Konservative et stop for stigninger i boligskatten.

De tre støttepartier har stort set uændret vælgeropbakning i den nye Voxmeter-måling.

Samlet set er flertallet tippet over på rød side - med en meget snæver føring på 49,8 procent mod blå bloks samlede 49,5 procent. Ved valget 18. juni 2015 lød magtfordelingen på 47,7 og 52,3 i blåt favør.

Den største fremgang kan Alternativet bryste sig af. Folketingets nyeste parti står til at få 7,5 procent af stemmerne, estimeret til 13 mandater. Ved valget sidste år kom partileder Uffe Elbæk og co. i Folketinget med 4,8 procent og ni mandater.

/ritzau/

 

Dagens Gossip