Regeringen kritiseres for at frede rygere

Regeringen har taget de forkerte redskaber i brug, hvis den for alvor vil tage et opgør med uligheden i sundhed i Danmark, lyder det fra flere eksperter ifølge Jyllands-Posten.

I dag lever den fjerdedel af befolkningen, der tjener mindst, i gennemsnit 10 år kortere end den fjerdedel, der tjener mest. Den ulighed vil regeringen bekæmpe ved at bruge fem milliarder kroner på hurtigere opsporing af sygdom.

Men i stedet for at vente på, at folk er blevet syge, burde regeringen styrke den forebyggende indsats, mener Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen.

- Folk, der er socialt udsatte, har større tobaksforbrug end andre, så der er man nødt til at sætte ind. Der er en generel politisk uvilje til det i øjeblikket, men derfor skal vores opfordring ikke være mindre, siger han.

Knud Juel, forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed, giver ikke meget for, at regeringen vil mindske uligheden, når den ikke tager "de nødvendige" tiltag i brug.

- Politikerne mangler mod til at tage de valg, der batter noget. Det er fint at opruste behandlingen, men så længe forebyggelsen halter, vil de lavtuddannede fortsat leve 10 år kortere, siger han.

Forskningslederen efterlyser højere afgifter og en håndhævelse af aldersgrænsen for tobakskøb.

Regionernes formand, Bent Hansen (S), er enig. Den største sundhedsmæssige gevinst de seneste år er opnået ved, at antallet af rygere er halveret, og kunne man gøre det en gang til, ville det virkelig få betydning, forklarer han.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, forsikrer, at regeringen gør, hvad der er politisk muligt, men modstand fra de borgerlige partier forhindrer yderligere tiltag, forklarer han over for Jyllands-Posten.

/ritzau/