Regeringen nedjusterer væksten i velfærden

Markant flere penge til velfærd næste år.

Det var oplægget fra regeringen til finansloven for det kommende år. Og der vil stadig være en pæn vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent. Det svarer til cirka fire milliarder kroner.

Men regeringen bruger dog ikke helt så mange penge, som man for tre måneder siden havde stillet i udsigt.

Ifølge Ritzaus oplysninger nedjusterer regeringen væksten i det offentlige forbrug fra 0,9 til 0,8 procent. Nedjusteringen svarer til, at der vil være omkring 900 millioner kroner mindre end oprindeligt beregnet til velfærd.

Til gengæld bruges der flere penge i år, hvor regeringen i maj skønnede, at det offentlige forbrug ville vokse med 1,2 procent. Det tal er nu opjusteret til 1,3 procent. Det vil sige, at der bruges flere penge i år, og til gengæld færre næste år. Men samlet er forbruget angiveligt det samme.

Væksten er der dog stadig på et relativt højt niveau set i forhold til de senere år. Det betyder også, at regeringen går helt til grænsen i forhold til henstillingen fra EU om, at landene maksimalt på have et underskud på 3,0 procent af BNP - målt efter euroreglerne.

Ifølge Ritzaus oplysninger vil der stadig være plads til at forhandle om 1,5 milliard kroner til målrettede velfærdsforbedringer, når finansloven skal på plads.

Det vil især være disse penge, som SF og Enhedslisten får indflydelse på, hvis de ender med at sige ja til en rød finanslovaftale.

Dermed er der ikke umiddelbart penge nok til at indfri ønskerne om at ændre markant på dagpengesystemet. Et krav som både EL og SF har rejst før forhandlingerne.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager har i forvejen selv lagt op til, at der skal bruges i alt fem milliarder kroner fra 2015 til 2018 på at løfte sundheden for især kroniske patienter og kræftpatienter.

Det udspil indgår i regeringens finanslovforslag. Regeringens to partiledere har til gengæld gjort meget ud af at aflive SF og Enhedslistens drømme om at ændre på dagpengereglerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip