Regeringen og EL rykker tættere på aftale om ældre

Man skal lytte godt efter for at opdage det, men der er små tegn på, at Enhedslisten og regeringen rykker nærmere en aftale om næste års finanslov.

Mandag var Enhedslisten igen til møde på finansminister Bjarne Corydons (S) kontor og efter mødet fastslog begge parter, at man er enige om at gøre mere for de ældre.

Selvom parterne fortsat er uenige om, hvad der skal gøres, så er det et fremskridt, lyder det fra Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen:

- Det er positivt, at regeringen endelig er kommet frem til, at man skal gøre noget på ældreområdet, siger hun.

Enhedslisten understreger dog samtidig, at man ikke er blevet imødekommet på kravet om minimumstandarder i ældreplejen om eksempelvis antallet af bade og rengøring. Dermed er der fortsat et stykke vej til en aftale.

Finansminister Bjarne Corydon siger dog:

- Vi er åbne over for at imødekomme det, som jeg forstår er det vigtigste for Enhedslisten, nemlig, at vi bruger nogle flere penge på ældrepleje.

Når det gælder social dumping, har regeringen ifølge Corydon også givet Enhedslisten et tilbud om en aftale, som han dog ikke ønsker at løfte sløret for.

Regeringen og Enhedslisten aftalte sidste år at bekæmpe social dumping af underbetalte østeuropæere ved at styrke samarbejdet mellem politi, Skat og Arbejdstilsynet. Bjarne Corydon beder Enhedslisten bide til bolle med regeringens tilbud i år.

- Det afgørende er, at Enhedslisten går på kompromis, slår til, tager ansvar og laver en aftale, så de fremskridt kan blive til virkelighed. Der findes ikke andre flertalskombinationer i Folketinget, som vil sætte ind overfor dette problem, siger Bjarne Corydon.

Han afviser til gengæld Enhedslistens ønske om, at der skal lovgives om kædeansvar, så hovedentreprenører hæfter for, at underentreprenører lønner deres ansatte efter danske overenskomster. Det bør kommunerne selv afgøre, mener Bjarne Corydon.

Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen fik Enhedslisten ingen indrømmelser om kædeansvar på dagens møde, men partiet vil fortsætte med at rejse sagen i forhandlingerne.

Flere kilder tæt på forhandlingerne forudser, at parterne først bliver færdige efter kommunalvalget 19. november.

/ritzau/

 

Dagens Gossip