Regeringen skærper grænsekontrollen

Politiet kan lave ny, skærpet kontrol med udlændinge i grænseområder og lufthavne, oplyser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin åbningstale.

- Vi vil give politiet mulighed for at udføre en ny og skærpet udlændingekontrol i grænseområder og lufthavne. Vi vil styrke kontrollen i lufthavnen, så den bliver mere målrettet og konsekvent, siger Helle Thorning-Schmidt.

Den skærpede kontrol skal dæmme op for de stadig flere uønskede udlændinge, som søger mod Danmark, forklarer statsministeren.

- Menneskesmuglere, illegale indvandrere og kriminelle udlændinge udfordrer vore grænser. Og skaber utryghed for danskerne. Derfor vil regeringen udføre en mere intelligent og effektiv kontrol i grænseområderne, siger Helle Thorning-Schmidt.

Politiet får ny og mere effektiv teknologi som automatiske scannere, som tjekker køretøjers nummerplader ved grænserne, oplyser statsministeren.

- På den måde kan politiet sætte ind over for menneskesmuglere og blive alarmeret, når mistænkelige biler kører ind i Danmark, siger statsministeren.

Det er nye toner fra regeringen. I efteråret 2011 sløjfede S-R-SF-regeringen straks dén grænsekontrol, som VK-regeringen indførte efter ønske fra Dansk Folkeparti. Grænsekontrollen vakte stor modvilje i Tyskland og EU-Kommissionen, som roste Thorning for at fjerne kontrollen.

- Vi nytænker politikontrollen inden for Schengen-reglerne - og på en måde, der er mere målrettet end den grænsekontrol, som den tidligere regering indførte, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/