Regeringen vil fordoble fagforeningsfradraget

Skrevet af admin

19/08/2014

Dagens topnyheder

Regeringen ønsker at fordoble fradraget for fagforeningskontingent fra 3000 til 6000 kroner, når der i løbet af de kommende måneder skal forhandles finanslov.

Det slår regeringstoppen fast tirsdag, i kølvandet på at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), allerede da hun vendte tilbage fra sommerferien, sagde, at regeringen vil hæve fradraget markant, uden at hun dog satte nøjagtigt tal på hvor meget.

- Ordentlige løn- og arbejdsvilkår kommer ikke af sig selv. Det kræver, at flere melder sig i en fagforening og står sammen om at kæmpe for bedre vilkår.

- Vi har brug for en stærk fagbevægelse til at gå forrest i kampen mod social dumping og til at sikre gode overenskomster for lønmodtagerne, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til DR.

Ifølge DR forventer regeringen, at 1,3 millioner lønmodtagere vil opleve, at de får lidt mere til sig selv. Et medlem af Dansk Metal vil eksempelvis spare 900 kroner om året. Og det vil kunne mærkes i mange LO-familier, siger statsministeren til DR.

Forslaget vil ifølge DR koste 500 millioner kroner.

- Venstre og Dansk Folkeparti valgte i 2010 at gå til angreb på fagbevægelsen og skære i fradraget på faglige kontingenter.

- Det fradrag er vigtigt, fordi det betyder, at vi i fællesskab er med til at støtte, når lønmodtagerne melder sig ind i en faglig organisation, siger Helle Thorning-Schmidt til DR.

I forbindelse med sidste års forhandlinger om finansloven var et forslag om at fordoble fradraget dog på bordet.

Dengang var en aftale mellem SRSF-regeringen og Enhedslisten næsten i hus, og partierne var faktisk enige om at fordoble fradraget, men regeringen og Enhedslisten endte alligevel med at gå hver til sit.

Regeringen indgik til slut en aftale med Venstre og Konservative, hvor der ikke blev pillet ved fradraget.

På tirsdag fremlægger regeringen sit samlede udspil til finansloven.

/ritzau/