Regeringen vil frede blasfemiparagraffen

Regeringen vil ikke afskaffe forbuddet mod blasfemi.

Det står klart, efter at Straffelovrådet har vurderet, at blasfemiparagraffen ikke er til hinder for kritik af religion og religiøse dogmer.

- Straffelovrådets gennemgang viser, at blasfemibestemmelsen ikke er til hinder for kritik af religioner. Sådan er det – og sådan skal det være i et frit samfund, siger justitsminister Mette Frederiksen (S) i en kommentar.

- Men samtidig peger Straffelovrådet på, at hvis man afskaffer bestemmelsen, vil der kunne forekomme offentlige afbrændinger af hellige bøger som Bibelen eller Koranen, som myndighederne ikke vil kunne gribe ind overfor, fortsætter hun.

- Jeg har svært ved at se, hvordan vi får et stærkere samfund, eller hvordan det vil kunne berige den offentlige debat, hvis man gjorde det lovligt at brænde hellige bøger af, lyder det fra ministeren.

Folketingets Retsudvalg opfordrede i sin tid justitsministeren til at anmode Straffelovrådet om at afgive en udtalelse om de juridiske konsekvenser af en ophævelse af blasfemiparagraffen.

Sidst, nogen blev dømt efter blasfemiparagraffen, var i 1946. Dengang havde et par klædt sig ud i præstekjoler og under et karneval døbt en dukke.

Det har ført til en heftig diskussion af såvel paragraffens relevans, men også det principielle i at forbyde kritik af religioner har været central i debatten om den lille - og altså retligt set stort set ubetydelige - paragrafs overlevelse

Tidligere har den nuværende socialminister, Manu Sareen (R), i en kronik i Politiken talt for at ophæve paragraffen.

- Jeg mener, at der er stærke og saglige grunde for at ophæve paragraffen, skrev han.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip