Regeringen vil give støtte til pressede svinebønder

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) forsøger nu at få indført krisestøtte til de danske svinebønder og slagterier, som er hårdt pressede af, at Rusland siden februar har boykottet svinekød fra EU.

I et brev til EU's landbrugskommissær opfordrer Dan Jørgensen til, at EU indfører en midlertidig ordning, der giver støtte til at lægge kød på lager. Det skal lægge en dæmper på de faldende kødpriser.

Branchen har selv anslået, at den russiske boykot vil påføre branchen et tab på fire milliarder kroner i år.

- Russerne køber normalt rigtig meget svinekød, så på grund af boykotten står danske producenter lige nu med produkter, de ikke kan komme af med eller må sælge til dumpingpriser, siger Dan Jørgensen.

- Derfor synes jeg, der er brug for en timeout på markedet, indtil situationen har ændret sig, eller producenterne har fundet andre steder at sælge deres produkter, siger Dan Jørgensen.

Ministeren slår samtidig fast, at det er en meget ekstraordinær situation, og at ordningen derfor kun skal vare et halvt år.

Han peger på, at svinebranchen på længere sigt selv skal være i stand til at tackle situationer som den russiske boykot.

Støtteordningen skal derfor kombineres med en indsats for at åbne nye markeder, hvor svinebranchen kan afsætte produkterne.

Dan Jørgensen nævner, at den danske fødevareklynge i september lancerede en ny eksportstrategi, der skal få dansk svinekød ind på nye markeder som Sydamerika og Asien.

Svinekød fra EU har været omfattet af boykot fra Rusland siden februar. Officielt var forklaringen, at det var på grund af svinepest i Polen og Litauen.

En række andre landbrugsvarer fra EU, USA, Canada, Australien og Norge blev siden ramt af boykot i august.

Det var Ruslands svar på de sanktioner, EU og USA indførte for at lægge pres på Rusland grundet landets rolle i konflikten i det østlige Ukraine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip