Regeringen vil have os til at give vores organer væk

Mange syge danskere står på venteliste for at få en nyre eller et andet livsvigtigt organ. Med en ny national handlingsplan vil SR-regeringen med støtte fra Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten skaffe flere donorer af organer.

I øjeblikket er der over 400 danskere, der venter på et nyt organ – langt de fleste er nyrepatienter, oplyser Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse i en pressemeddelelse.

Handlingsplanen følger op på de anbefalinger, som et ekspertudvalg præsenterede tidligere på året, og den indeholder 23 konkrete initiativer, der skal være med til at styrke transplantationsområdet.

Målet skal nås ved blandt andet at få flere borgere til at tage stilling og tilmelde sig donorregistret.

For selvom undersøgelser har vist, at 90 procent af danskerne har en positiv holdning til organdonation, og godt 80 procent er villige til selv at donere et organ, så er det i dag kun hver femte dansker, der har registreret sig som donor.

Der er i handlingsplanen også fokus på at øge opmærksomheden omkring donation i sundhedsvæsnet og blandt sundhedspersonalet. På den måde vil man sikre, at der tages stilling til donation i alle relevante tilfælde.

Der er størst mangel på organer som nyrer. Størstedelen af de mennesker, der står på venteliste til en transplantation er nyrepatienter. Ud af de samlede cirka 420 patienter, der ventede på et nyt organ i slutningen af 2013, ventede 347 af dem på en ny nyre.

For netop nyretransplantationer kan levende donorer være en mulighed, og derfor har handlingsplanen et særskilt fokus på at få flere levende donorer.

Samtidig lægger regeringen og forligsparterne op til, at transplantationscentrene skal være mere åbne over for, hvem der kan få lov til at donere en nyre, og der skal indføres ensartede pakkeforløb for transplantationer.

Det vil give en hurtig afklaring for patienten og en smidig proces i forbindelse med en transplantation, forudser politikerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip