Regeringen vil slå toppen af prisen på byggeri og anlæg

Det er alt for dyrt at bygge i Danmark, når man sammenligner med andre lande i EU, og det vil klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) gøre noget ved.

Han er således klar med et stort byggepolitisk udspil, der skal øge konkurrencen på byggeri og anlægsarbejde.

- En effektiv byggebranche er afgørende for vores vækst og velfærd i fremtiden. Derfor er der behov for en samlet strategi på byggeområdet, så dansk byggeri kan agere så effektivt som muligt, siger Helveg i en pressemeddelelse.

Tal fra Eurostat viser ifølge udspillet, at det relative prisniveau for dansk bygge- og anlægsarbejde i 2012 var 30 procent højere end gennemsnittet for de vestlige EU-lande - også når der korrigeres for landenes købekraft og generelle omkostningsniveau.

Undersøgelsen viser også, at de danske byggeomkostninger er højere end i de fleste sammenlignelige lande og er steget med 40 procent fra 2000 til 2012 - kun overgået af Sverige og Norge.

Samtidig er de danske priser for en lang række byggematerialer betydelig højere end i en række sammenlignelige lande.

Regeringens udspil indeholder otte initiativer, der skal styrke konkurrencen.

Blandt andet vil regeringen sikre, at nationale særkrav i byggelovgivningen bliver fjernet, så udenlandske firmaer kan byde ind på danske opgaver. Det kræver en større gennemgang af hele det danske regelsæt.

Regeringen vil ligeledes have analyseret, hvorfor byggematerialer er så dyre i Danmark, og hvordan der kan skabes mere konkurrence - eventuelt med færre fordyrende led mellem producenten og de steder, der sælger til forbrugeren.

- Med strategien sætter vi fokus på, hvordan vi kan få en stærkere og mere konkurrencedygtig byggesektor, der kan bidrage til øget vækst, siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

Ud over større konkurrence retter udspillet sig mod at skabe mindre regulering af byggeriet og et mere effektivt offentligt byggeri.

/ritzau/

 

Dagens Gossip