Regeringen vil stoppe Syrien-krigere på nettet

I regeringens kommende handlingsplan for, hvordan man skal forhindre unge danskere i at tage til Syrien og Irak for at kæmpe, vil der være en decideret onlinestrategi, som skal forhindre ekstremistiske budskaber i at blive spredt.

Det afslører Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokratiet, over for Ritzau torsdag.

- Vi kommer til at have stort fokus på online-delen. Vi ved, at ekstremistiske budskaber spredes igennem digitale kanaler, og det gør rekrutteringen af Syrien-krigerne også. Så derfor er det klart, at vi kommer til at sætte et stort fokus på det også, siger Bramsen.

Hun fortæller, at det vil være en strategi for, hvordan man overvåger det, der foregår, og hvordan man som myndighed kan forhindre rekruttering via de sociale medier.

Detaljerne om hvem, der konkret skal sidde og overvåge Facebook, Twitter og andre sociale medier for at opsnappe mistænkeligheder, vil regeringen redegøre for, når oplægget fremlægges "i løbet af de kommende uger", siger retsordføreren.

Økonomi- og indenrigsminister, Morten Østergaard (R), kom tidligere torsdag eftermiddag med meldingen om, at handleplanen vil indeholde et punkt om, at det skal være muligt at tage passet fra folk, så de ikke kan drage af sted i hellig krig.

Handlingsplanen vil ifølge Trine Bramsen være en redskabskasse med både bløde og hårde initiativer, og pas-idéen er et af de hårde initiativer.

- Det er jo klart, at man skal have belæg for sin formodning om, at personen er på vej til Syrien. Så det er ikke et redskab, som jeg eller regeringen vil bilde os ind, kan løse hele problemstillingen. Men der har været enkeltsager, hvor det viser sig, at det er et anvendeligt redskab, siger hun.

Her henviser hun til, at det i dag allerede er muligt at inddrage passet fra unge under 18 år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip