Regeringen vil tage Hedegaard-sag op i EU

Den danske regering vil tage sagen om Tyrkiets pludselige løsladelse af den sigtede for attentatforsøget på islamkritiker Lars Hedegaard op i EU.

Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) torsdag efter et møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

- Vi vil rejse det her i EU-sammenhæng, når talen kommer på, om Tyrkiet lever op til de standarder, man skal leve op til for at blive medlem af EU. Det finder sted den 31. oktober, siger udenrigsministeren.

Han understreger, at Hedegaard-sagen "trækker i negativ retning" i den forbindelse.

- Tyrkiet skal først blive medlem, når Tyrkiet er klar til det og lever op til de standarder, der gælder for et retssamfund i EU. Og der trækker denne her sag altså i negativ retning, og det er det, vi vil tage ind i diskussionen, siger Lidegaard.

Derudover vil udenrigsministeren fredag indkalde den tyrkiske ambassadør til endnu en samtale, hvor den danske regering igen vil udtale kritik af Tyrkiets håndtering af sagen. Og understreger Martin Lidegaard:

- Vi vil lægge an til at rejse sagen i Europarådet, men det bliver på den forudsætning, at sagen holder juridisk, og det skal vi analysere først.

De tyrkiske myndigheder kom onsdag med en forklaring på, hvad der er op og ned i sagen om den mand, som Københavns Politi har sigtet for at forsøge at dræbe Lars Hedegaard ved at klæde sig ud som postbud og skyde ham på klos hold.

Attentatet mislykkedes, men tidligere i år blev den mistænkte så pågrebet i Tyrkiet, hvor han siden har siddet indespærret, mens han afventede udlevering til Danmark.

Men så tog borte ham pludselig, og Tyrkiet har erkendt, at manden er blevet løsladt.

Men under hvilke omstændigheder, og hvor har siden er blevet af, svæver fortsat i det uvisse.

- Vi har svært ved at vurdere, om denne version nu er den endelige og den rigtige, og det håber vi så, at Justitsministeriet har held til at få de tyrkiske myndigheder til at udrede, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip