Regeringens bøn får ikke DF på andre afstemningstanker

Hverken bøn eller kritik fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) eller statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan få Dansk Folkeparti på andre tanker i forhold til en folkeafstemning om dansk deltagelse i EU's patentdomstol.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, slår fast, at partiet fortsat stemmer nej, når Folketinget skal stemme om deltagelsen, hvilket er ensbetydende med en folkeafstemning. Og der findes intet, der kan få partiet til at ændre holdning, siger han.

- Nej, det gør der ikke.

Meldingen kommer, efter at Henrik Sass torsdag aften - efter endnu en omgang forhandlinger - endegyldigt opgav at samle det flertal på fem sjettedele, der kunne stemme den danske deltagelse hjem i folketingssalen.

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti kræver en afstemning, fordi der er tale om afgivelse af dansk suverænitet.

Grunden til det fortsatte nej fra DF''s side er, at partiet tidligere har forsøgt at kæde deltagelsen sammen med den såkaldte velfærdsturisme.

Hvis regeringen ville være med til at sætte et "værn" op mod velfærdsturisterne, der kommer til landet og kan nyde godt af de danske goder, ville man kunne gå med til at stemme ja til patentdomstolen.

- Men det ønskede regeringen ikke at gå ind i. Der har ikke været nogen forhandlinger om det spørgsmål mellem regeringen og Dansk Folkeparti, siger Thulesen Dahl.

- Derfor pakkede vi hurtigt den forhandlingsmulighed ned, og nu tager vi så tingene hver for sig, og det betyder, at vi stemmer nej til dansk deltagelse, og hvis regeringen ønsker en folkeafstemning, så tager vi gerne den, siger han.

Patentdomstolen er en del af det nye europæiske patentsystem, som skal gøre det nemmere og billigere for virksomheder at søge patent i hele EU.

/ritzau/

 

Dagens Gossip