Regeringens sundhedsudspil: SF er positivt afventende

SF's finansordfører, Jonas Dahl, er glad for, at regeringen vil bruge fem milliarder kroner på at hæve niveauet for behandlingen af kræftpatienter og kronisk syge, samt mindske uligheden i sundhedsvæsnet.

Men han havde dog gerne set, at regeringen havde haft større ambitioner på især forebyggelsesområdet.

- Det er et rigtigt godt udspil. Det er positivt, at der er fokus på at mindske ulighed i sundhedsvæsnet. Det arbejdede vi også for, da SF sad i Sundhedsministeriet. Og et løft på centrale områder som kræft og kroniske sygdomme hilser vi også velkomment.

- Men vi har et noget højere ambitionsniveau, når det kommer til forebyggelse, da det trods alt er billigere at forebygge end at reparere efterfølgende. Det skal vi helt sikkert have kigget på, siger Jonas Dahl.

Udspillet er en del af regeringens samlede finanslov, som bliver præsenteret på tirsdag. Ud over et løft på sundhedsområdet har regeringen lagt op til at fordoble fradraget for faglige kontingenter.

Regeringen har samtidig afvist at pille ved dagpengereformen, sådan som SF og Enhedslisten har krævet det. Onsdag åbnede finansminister Bjarne Corydon (S) dog op for, at der i stedet vil være rum til såkaldte "sociale forbedringer" i udspillet.

- Det er svært at danne sig et endeligt indtryk, når vi ikke har set det samlede udspil. Der er positive ting, i det vi kender, men lur mig, om ikke der også skjuler sig noget, der er knap så positivt, siger Jonas Dahl.

Han ser frem til forhandlingerne med regeringen. SF har fem krav til en aftale. De blev præsenteret i forbindelse med partiets sommergruppemøde i sidste uge.

Det drejer sig om en dagpengeløsning, flere pædagoger i daginstitutionerne, styrket inklusion i folkeskolen, mere natur, rent drikke vand og forpligtende klimamål, samt en afskaffelse af den gensidige forsøgerpligt.

/ritzau/