Region beskyldes for medansvar i skandale på Riget

Koncernledelsen i Region Hovedstaden har et medansvar for skandalen om lægers misbrug af forskningsmidler til private og ekstravagante formål og mangelfuld kontrol på Rigshospitalet.

Det fastslår eksperter i søndagens udgave af Jyllands-Posten på baggrund af nye oplysninger.

Regionen har placeret ansvaret hos Rigshospitalets direktion, blandt andet fordi den i strid med regionens regler lod forskerne godkende deres egne bilag.

Ifølge reglerne skulle der for at forhindre snyd "fire øjne" på bilagene.

Nye oplysninger viser imidlertid, at regionen var fuldt informeret.

Regionen modtog år efter år kopi af breve fra revisionsfirmaet Deloitte til hospitalsdirektør Torben Stentoft, Rigshospitalet, hvori revisorerne advarede om problemet, herunder at hospitalet bevidst ikke fulgte reglerne, fordi man var imod dem.

Hullet i kontrollen blev først lukket efter tre og et halvt år, og i den periode misbrugte flere overlæger forskningsmidler.

- Regionens ledelse har ladet stå til i stedet for at gribe ind, som den burde, siger Anders Drejer, professor i ledelse på Aalborg Universitet, til Jyllands-Posten.

- Når regionens ledelse sidder sådanne advarsler overhørig, kan den ikke fraskrive sig et ansvar, som den har forsøgt at gøre. Den er tværtimod medansvarlig, siger professoren til avisen.

Koncerndirektør Morten Rand Jensen, Region Hovedstaden, fastholder, at ansvaret er hospitalets, men erkender, at der kan være sket fejl i regionen:

- Vores daværende finans- og regnskabschef fik informationerne, men direktionen var ikke bekendt med dem, siger han til Jyllands-Posten og fortsætter:

- Jeg ved ikke hvorfor, men hvis det var kendt i finans- og regnskabsenheden, at det var et bevidst fravalg fra Rigshospitalets side, og man ikke ville ændre det, burde jeg være blevet gjort opmærksom på det, for det er uacceptabelt, og det ville jeg ikke have ladet passere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip