Region Syddanmark genindkalder til mammografiscreening

Over 7000 kvinder i Region Syddanmark får nu en ny indkaldelse til screening for brystkraft. Det skyldes, at de røg ud af programmet for mammografiscreening, fordi de ikke havde reageret på indkaldelse samt to påmindelser.

Samlet sender regionen breve til 7223 syddanske kvinder, der i perioden 2008-13 ikke har fået et regelmæssigt tilbud, sådan som 50-69-årige kvinder ellers skal have hvert andet år.

Regionens jurister har vurderet, at regionen har haft en uhensigtsmæssig praksis, hvor kvinder er meldt ud af programmet, fordi de ikke reagerede på i alt tre invitationer til screening, skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

- Det har aldrig været vores intention at fratage kvinder, der gerne vil undersøges for brystkræft, muligheden for en screening. Vi beklager meget, hvis det er sket, siger direktør Per Busk, Sundhed, Region Syddanmark.

- Derfor sætter vi også alle kræfter ind på at informere de berørte kvinder om, at de kan få en hurtig tid til screening eller kan søge erstatning, hvis de har fået brystkræft, siger han.

Alle berørte kvinder kan forvente at få et brev fra Region Syddanmark i uge 47. Kvinder med brystkræft eller pårørende informeres også, oplyser regionen.

64 kvinder med brystkræft informeres om, at de har mulighed for at prøve deres sag hos Patienterstatningen. Og nærmeste pårørende til 22 kvinder, der er døde med brystkræft, informeres om, at de har mulighed for at søge erstatning ved Patienterstatningen.

Kvinder med brystkræft og nærmeste pårørende til afdøde kvinder kan søge, fordi det ikke kan udelukkes, at kræftsygdommen måske kunne have været opdaget tidligere, hvis kvinden var blevet indkaldt til regelmæssig mammografiscreening.

Det er dog ikke ensbetydende med, at de har ret til erstatning, for det vil være op til en konkret juridisk vurdering i det enkelte tilfælde.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip