Regioner drøfter lægevagt med lægerne

Vagtlægerne skal være udhvilede, når de møder på jobbet. Det aftalte Region Syddanmark mandag med de praktiserende lægers organisation, PLO, i Syddanmark. Nu vil Danske Regioner drøfte vagtlægernes forhold centralt med PLO.

Det siger Ulla Astman (S), som er formand for regionrådet i Region Nordjylland og formand for regionernes sundhedsudvalg.

- Jeg er åben for en diskussion af nationale regler. På nogle måder kan der være begrundelse for det efter sagen, siger Ulla Astman.

Hun henviser til sagen fra Region Syddanmark. Her døde en 36-årig fynsk kvinde af en blodprop i hjertet efter forkert råd fra en vagtlæge, som havde haft 38 vagter på 60 dage ved siden af sit arbejde som praktiserende læge.

Ulla Astman forudser problemer med nationale regler.

- Det er svært at lave ensartede regler, der gælder for alle vagtlæger. De er lige så forskellige som alle andre, der arbejder. Det er ikke alle vagtlæger, der også arbejder dagligt i almen praksis. Nu tager vi en drøftelse centralt, og så må vi tage den derfra, siger Ulla Astman.

Nogle af de spørgsmål, der skal afklares er: Om der er behov for at lave et kodeks for at være veludhvilet? Eller skal der sættes restriktioner ind?

Ulla Astman frygter ikke, at patienternes tillid til vagtlæger svækkes efter sagen fra Fyn. Patienterne viser i alle undersøgelser både høj tillid til de praktiserende læger og vagtlæger. Kun få patienter klager, selv om utroligt mange kommer i kontakt med lægerne, påpeger hun.

- Der er en ganske høj tillid. Men der skal arbejdes, så tillid og tryghed bliver genskabt på fuldt normal vis efter denne sag. Derfor tager vi også en drøftelse imellem hovedorganisationerne, siger Ulla Astman.

Der ligger et hængeparti fra forårets overenskomster om at se på vagtlægernes forhold, påpeger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip