Regioner strammer kontrol med læger

Misbrug af forskningsmidler på sygehusene tænder alarmknapperne i Danske Regioner.

Landets fem regioner har fokus på at kontrollere hospitalernes forskningskonti og samtidig stramme reglerne for brug af forskningsmidler.

- Vi har sagt til vores revision, at de skal være opmærksomme på, om reglerne for forskningskonti følges, siger Jens Elkjær, der er sundhedsdirektør i Region Syddanmark.

Han understreger, at den skærpede kontrol langt fra er ny, men har fundet sted fra begyndelsen af 1990'erne og yderligere skærpet inden for de seneste tre år:

- Men om vi fører tilsyn eller ej, kan vi ikke sikre os imod, at nogen laver den ene eller anden form for bedrageri. Mennesker kan gøre besynderlige ting, selv om de ved, at de risikerer at blive afsløret, siger Jens Elkjær.

Opmærksomheden omkring lægers misbrug af forskningsmidler er aktualiseret af en sag fra Region Midtjylland, som kræver op mod en kvart million kroner tilbagebetalt fra en række forskere. En forsker er bortvist og politianmeldt.

Han mistænkes blandt andet for at have brugt forskningspenge på dyre overnatninger og restaurationsbesøg.

Det er tredje gang inden for et år, at læger afsløres i svindel med forskningsmidler.

Mest omfattende på Rigshospitalet, som har politianmeldt fire overlæger fra hjertecentret, heraf sigtes den ene for svindel for tre millioner kroner, som blandt andet er brugt til møbler til privaten, dyre designsolbriller og fisketure til Norge.

Også en overlæge på Glostrup Hospital har ifølge Jyllands-Posten brugt penge fra sin offentlige forskningskonto til at betale en privat gæld på godt 30.000 kr. Hospitalet har indledt en personalesag mod overlægen.

Som en reaktion har Region Hovedstaden bebudet, at der skal være større fokus på, hvordan hospitalerne kontrollerer de mange millioner, de modtager fra blandt andet lægemiddelindustrien.

Der er desuden indført krav om, at udbetalinger til forskningskonti altid godkendes af to personer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip