Regionerne fremviser grønne tal i 2013-regnskab

Sidste år brugte regionerne 310 millioner kroner mindre, end der var afsat på budgettet - svarende til 0,3 procent. Det viser regionernes regnskaber, som torsdag er offentliggjort hos Danmarks Statistik.

De fem regioner har samlet set brugt 95,4 milliarder kroner på sundhed, som er regionernes største udgift. Heraf gik 75,1 milliarder kroner til drift af sygehuse og 20,3 milliarder kroner til sygesikring med mere.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), er ikke bleg for at rose regionerne for 2013-resultatet, fordi regionerne samtidig kan fremvise en aktivitetsvækst i 2013 på 3,7 procent. I samme periode var realvæksten i sygehusudgifterne på 1,2 procent, oplyser Danske Regioner.

- Regnskaberne understreger, at der er tryk på i regionerne. Vi behandler flere og flere patienter, vi bygger nye sygehuse, og samtidig formår vi at styre økonomien snorlige og undgå finansministerens budgetloft. Det er stærkt gået, siger Bent Hansen i en pressemeddelelse.

Kommunerne har også formået at holde sig lige under budgettet, fremgår det af tallene fra Danmarks Statistik.

Cheføkonom hos Dansk Erhverv Michael H.J. Stæhr understreger dog, at man ikke bare kan trække de 349 milliarder kroner, som kommunerne har brugt, fra de budgetterede 369 milliarder kroner.

- Fra forskellen på de godt 20 milliarder kroner skal vi trække de godt 16 milliarder kroner, som deres udgifter er blevet reduceret med som følge af omlægningen til Udbetaling Danmark af udbetalinger af kontante ydelser, samt færre udgifter i forbindelse med lockouten af lærerne.

- Kommunerne har altså, når alt regnes med, haft et forbrug, der er fire milliarder kroner mindre end budgetteret, konkluderer han i en pressemeddelelse.

Ifølge regnskabet brugte kommunerne tilsammen 156,9 milliarder kroner på børn og unge samt voksne med særlige behov. Dermed udgjorde posten knap halvdelen, 49,8 procent, af de kommunale udgifter i regnskaberne for 2013.

/ritzau/

 

Dagens Gossip