Regionsformand: Mere kontrol med forskningskonti

Flere stikprøvekontroller og en ekstern revisionsundersøgelse skal sikre, at forskningsmidler i Region Hovedstaden ikke fremtiden bliver misbrugt til private gøremål, som det angiveligt er sket i flere tilfælde på Rigshospitalet.

Det fastslår regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), overfor Ritzau.

- Vi tager det dybt seriøst. Vi har bestilt en ekstern revisionsundersøgelse, og vi har besluttet, at vores egen revision laver stikprøvekontroller på alle hospitalers forskningskonti for at sikre os, at alle folk er fuldstændig klare på reglerne.

- Nu har der været fokus på Rigshopitalet, men vi skal selvfølgelig have styr på forskningskonti på alle hospitaler, siger regionsrådsformanden.

Hun påpeger, at de nye kontrolordninger kan grave skeletter frem fra skabene. Hvad konsekvensen i så fald bliver er uvist.

- Jeg vil sige, at på grund af den kontrol, vi laver nu, kan vi heller ikke udelukke, at der dukker flere sager op i fremtiden. Konsekvensen kommer til at afhænge af, hvad man finder, og hvor langt det ligger tilbage.

- Men på Rigshospitalet har man jo kunnet se, at det har ført til, at nogle er afskediget og andre er sendt hjem, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Søndag skriver Jyllands-Posten, at ledelsen på Rigshospitalets Hjertecenter med centerdirektør Pernille Slebsager i spidsen allerede i begyndelsen af 2010 blev advaret om, at overlæger på centret misbrugte forskningsmidler til private formål.

Derfor burde ledelsen have grebet mere markant ind over for misbruget, siger regionsrådsformanden.

- Der sker jo det, at de tager hånd om, at forskningsmidlerne er blevet brugt til at betale fagforeningskontingenter. Men man kan godt blive ærgerlig over, de ikke gik skridtet videre og satte en større undersøgelse i gang. Vi kan jo se i dag, at det er der behov for, siger hun.

Det manglende indgreb fra ledelsen irriterer også Venstres Martin Geertsen, der er 2. næstformand i Region Hovedstaden.

I en mail skriver han, at sagen bør undersøges til bunds, og man på baggrund af de forklaringer bør drage de nødvendige konklusioner såvel bagud- som fremadrettet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip