Regionsformand: Sundhedsstyrelsen løber fra aftale

Sundhedsstyrelsen løber fra en klokkeklar aftale om at tillade behandling af store blodpropper på Roskilde Sygehus.

Det siger formanden for Region Sjælland, Jens Stenbæk (V), efter, at Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at der ikke er givet nogen tilladelse til at udføre såkaldt akutte ballonudvidelse i Roskilde.

Parterne er vildt uenige om indholdet af et møde mandag, hvor regionsformændene Sophie Hæstorp Andersen (S) og Jens Stenbæk drøftede sagen med administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smith.

Ifølge Sundhedsstyrelsen blev der ikke givet tilladelse til at iværksætte en glidende start på akutte ballonudvidelser i Roskilde.

- Mødet var et orienteringsmøde i forbindelse med, at Sundhedsstyrelsen har indkaldt repræsentanter fra de to regioner til et møde i oktober, hvor deres ønske om et fortsat udbygget samarbejde i Østdanmark kan drøftes.

- Sundhedsstyrelsen har ikke godkendt, at Roskilde Sygehus kan udføre akut ballonudvidelse, lyder det i et skriftlig svar fra Else Smith.

- Det er helt uforståeligt at Sundhedsstyrelsen efter mødet er vendt 180 grader. Jeg fik allerede i august af Else Smith en generel accept af, at vi kunne gå i gang med at udvide behandlingen af akutte blodpropper. På mødet mandag blev tilsagnet gentaget, det er alle andre deltagere i mødt enige om, siger Stenbæk.

Region Sjælland har derfor tænkt sig at fortsætte med gradvist at igangsætte behandlingen i Roskilde.

I dag køres alle akutte patienter ind til Rigshospitalet.

- I dag er det kun 47 procent af de sjællandske patienter, der behandles indenfor den anbefalede tid på højst to timer. Ved at behandle i Roskilde sparer vi i snit 37 minutter per blodprop, siger Jens Stenbæk.

- Dermed forventer vi at redde fem til ti liv årligt. Men derudover er det meget vigtigt for at begrænse mén efter en stor blodprop, at behandlingen sker så hurtigt som muligt.

Region Sjælland laver i forvejen 1000 planlagte ballonudvidelser årligt.

Det har ikke været muligt at tale med administrerende direktør Else Smith.

/ritzau/

 

Dagens Gossip