Rekordlavt antal domme mod unge under 18 år

Antallet af børn og unge, der findes skyldige i at have begået røveri, biltyveri og vold er det laveste i 10 år, viser en ny rapport fra Justitsministeriet, der kortlægger udviklingen i kriminalitet for aldersgrupper siden 2003.

I 2003 blev 25 ud af 1000 unge under 18 år fundet skyldige i at have overtrådt straffeloven. I 2012 lå tallet på 17 – det laveste niveau i 10 år, hvilket svarer til et fald på 32 procent.

- Ungdomskriminalitet har fra dag ét været en topprioritet for regeringen og vil blive ved med at være det. Derfor glæder det mig, at udviklingen går den rette vej, siger justitsminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.

- Det betyder dog ikke, at vi sætter arbejdet med at holde unge ude af kriminalitet på standby, lyder det fra ministeren.

Det mest drastiske fald i ungdomskriminaliteten gælder biltyveri, som er faldet til under halvdelen af niveauet fra for 10 år siden. Det skal dog ses i sammenhæng med, at mange biler i dag er forsynet med startspærrer.

Tendensen slår også igennem, når det gælder vold. Antallet af unge under 18 år, der er fundet skyldige i vold og trusler, er faldet med mere end en tredjedel sammenlignet med for 10 år siden.

Det betyder et rekordlavt niveau for ungdomsvold i dag: Fra 922 i 2003 til 725 i 2012, mens antallet var højest i 2006 med 1221 afgørelser.

Billedet går igen, når det gælder røveri. Antallet af sager om røveri begået af helt unge er faldet med 39 procent pr. 1000 unge sammenlignet med for 10 år siden.

Til sammenligning ligger antallet af personer over 21 år, der findes skyldige i straffelovsovertrædelser, nogenlunde konstant, mens tendensen for de 18-20-årige også har været faldende i de seneste år.

Rapporten viser også, at forskellen mellem piger og drenge er ved at blive udjævnet.

Mens der for 10 år siden var omkring fire gange så mange drenge som piger, der blev fundet skyldige i at have overtrådt straffeloven, er det i dag kun godt dobbelt så mange.

Denne udvikling skyldes først og fremmest, at faldet i ungdomskriminaliteten er betydeligt større for drengenes end for pigernes vedkommende, fastslår rapporten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip