Rekordvarm juni gav kloden sved på panden

Kviksølvet i termometre verden over har aldrig stået højere.

Det står atter klart, efter at den meteorologiske forskningsinstitution National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) i USA har offentliggjort klimadata fra den seneste måned.

De viser, at sidste måned var den varmeste juni nogensinde målt på kloden. Det er 14. måned i streg, at de globale temperaturer slår rekord.

Ser man på det første halve år af 2016 som helhed, er der også tale om de varmeste seks måneder i et nyt år i nyere historie.

Noaa har målt de globale temperaturer siden 1880.

Gennemsnitstemperaturen over land og vand var i juni 0,9 grader højere end gennemsnittet for 1900-tallet på 15,5 grader.

Samtidig var det den 40. juni i træk med temperaturer over gennemsnittet for det 20. århundrede ifølge Noaa.

Mange klimaeksperter og FN's klimapanel mener, at de globale klimaforandringer med stor sandsynlighed er menneskeskabte.

Klimaforandringer betyder blandt andet, at der sker flere og flere ekstreme vejrfænomener rundt omkring i verden.

Både 2014 og senere 2015 blev registreret som de varmeste år nogensinde på Jorden. Og med målinger for det første halve år af 2016 ser det ud til, at i år meget vel kan blive endnu varmere.

Det tilbagevendende vejrfænomen El Niño har det seneste år været med til at presse temperaturerne i vejret.

El Niño medfører stærk opvarmning af Stillehavets overflade og fører i nogle regioner til tørke og skovbrande, mens andre regioner lider under ekstremt regnvejr og oversvømmelser.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip