Rengøringsbranchen: Pris og kvalitet skal følges ad

Rengøringsbranchen vil have lov til at gøre bedre rent.

Så klart lyder udmeldingen fra Servicebranchens Arbejdsgiverforening, der mener, at grænsen er nået for, hvor dårlig rengøringen på blandt andet skoler og hospitaler kan blive.

Ifølge foreningen, der repræsenterer 130 private servicevirksomheder, er problemet, at kommunerne fokuserer mere på prisen i stedet for kvaliteten, når serviceopgaver udbydes til regioner og kommuner.

Det skal der laves om på, mener Finn Vestergaard, formand for Servicebranchens Arbejdsgiverforening.

- Der er en mulighed for at gøre det bedre end i dag og få mere kvalitet for pengene, hvis kommunerne bliver dygtigere til at lave udbuddene rigtigt. Det synes jeg, at vi har et medansvar for at pege på.

- Når der er kritik af, at 100.000 patienter på sygehusene bliver inficeret, eller når det fremgår, at 20 procent af børn mellem 5 og 8 år ikke går på toilettet, så er det også vores virksomheder, der bliver kritiseret.

- Det har vi ikke lyst til at stå på mål for, når der er en anden årsag, siger Finn Vestergaard til Ritzau.

En undersøgelse, som foreningen selv har lavet, viser, at 37 procent af de serviceopgaver, der udbydes i regioner og kommuner, gives til den virksomhed eller kommune, der kommer med det billigste tilbud.

Det tal skal gerne ned, mener Finn Vestergaard. Han taler især for et øget fokus på slutproduktet.

- Man kan starte med at have modet til at have en målsætning om, at pris og kvalitet skal følges ad. Og så kan man kigge på såkaldte funktionsudbud, hvor fokus er på det resultat, man gerne vil opnå.

- Det handler om at turde at slippe lidt kontrol og fokusere på slutresultatet frem for udelukkende at tælle, hvor mange arbejdstimer der bliver brugt, siger han.

Hos kommunerne er man også opmærksom på problematikken.

Ifølge Miki Larsen, viceborgmester og formand for børn- og skoleudvalget i Allerød Kommune, handler det blot om at flytte tankerne til konkrete handlinger.

- Det er mange, når en tredjedel af kommunerne kun skeler til prisen ved et udbud. Især når et stort flertal af politikerne i dag siger, at de ønsker at have kvalitet med som parameter, så tyder det på, at man ikke er opmærksom på mulighederne.

- Frygten for ikke at kunne styre økonomien betyder, at kvaliteten er røget i baggrunden. Vi skal derfor arbejde med tanken om, at man godt kan arbejde med kvaliteten samtidig med, at der er styr på økonomien, siger Miki Larsen til Ritzau.

/ritzau/

 

Dagens Gossip