Republikansk senator kræver mild straf til Snowden

Avisledere for nylig i The New York Times og The Guardian med appel om en mild straf til Edward Snowden har sat gang i debatten om den spionsigtede whistleblowers skæbne.

Den republikanske senator Rand Paul fra Kentucky lægger i en tv-debat op til, at Snowden, der sidste år stod bag en jordskælvende afsløring af amerikansk overvågning i ind- og udland, skal mødes af en nådig straf.

- Jeg mener, at Edward Snowden hverken fortjener dødsstraf eller fængsel på livstid. Jeg mener, at det er upassende, og jeg tror, at årsagen til hans flugt var, at det var den slags, han stod overfor, siger Rand Paul i et ABC-program ifølge New York Times.

- Jeg tror, at historien i sidste ende vil vise, at han afslørede et omfattende overgreb fra vores regering og efterretningsvæsen.

Senatoren mener, at Snowden skal tilbydes en "retfærdig rettergang med en rimelig dom".

Kort efter nytår skrev både den amerikanske avis The New York Times og britiske The Guardian i deres ledere, at USA bør se med milde øjne på Snowdens gerninger og ikke glemme værdien af hans afsløringer.

Den demokratiske New York-senator Charles Schumer har en helt anden holdning til Snowden, der efter sin flugt til Hongkong har fået asyl i Rusland, som har nægtet at udlevere ham til USA.

- Jeg er uenig med Rand Paul i, at vi skal tilbyde ham en studehandel for at lokke ham til at vende hjem, siger Schumer.

Det har sat yderligere gang i debatten om Snowdens afsløringer, at en distriktsdomstol for nylig har dømt, at et af NSA's overvågningsprogrammer med stor sandsynlighed er i strid med forfatningen.

Det amerikanske justitsministerium har meddelt, at det vil anke dommen fra distriktsdomstolen i Washington DC, der fandt, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA's omfattende indsamling af telefondata er ulovlig.

Distriktsdommer Richard Leon kritiserede i december NSA's såkaldte metadata terrorbekæmpelsesprogram, og han sagde, at han ikke kunne forestille sig en mere "vilkårlig krænkelse" end netop det program.

I juni blev Snowden sigtet for spionage og for tyveri af statens ejendom.

/ritzau/

 

Dagens Gossip