Resultat af Østrigs dramatiske præsidentvalg klar før tid

admin

426 uger siden

|

23/05/2016

Dagens topnyheder

Spændingen om, hvem der overtager posten som Østrigs kommende præsident, bliver udløst før tidligere annonceret.

Allerede mellem halv fire og fire mandag eftermiddag menes resultatet at ligge klar, meddeler indenrigsministeriet i Wien. Det har tidligere lydt, at mandag klokken 19 var mest realistisk.

Præsidentvalget udviklede sig til en sand gyser søndag, da man måtte sande, at en fintælling af brevstemmer i hundredtusindvis var nødvendig.

Med søndagens stemmer talt op stod Norbert Hofer fra den yderste højrefløj ifølge indenrigsministeriet til en sejr med 51,9 procent af stemmerne. Rivalen Alexander Van der Bellen var på 48,1 procent.

Men antallet af brevstemmer er så højt, at den stilling stadig kan tippe til Bellens fordel.

Østrigske medier skrev søndag, at 14 procent af de stemmeberettigede havde stemt via brev.

Hofer var med 37 procents opbakning klar favorit efter første runde af valget. Alligevel var den 72-årige Alexander Van der Bellen, som fik 21 procent af stemmerne i første runde, "forsigtig optimist", da han satte sit kryds i Wien tidligere søndag.

Det kunne dermed tyde på, at østrigerne har lyttet til advarsler fra blandt andet EU-toppen, om at Norbert Hofer som præsident er noget skidt for Europa - og for Østrig.

Hofer er den mest markante profil af de to.

En sejr til Hofer vil styrke en EU-skeptisk bølge i Østrig og en betydelig modstand mod indvandring.

Hofer har ifølge flere medier meldt klart ud, at han ikke har tænkt sig blot at være en kransekagefigur, som præsidenten i Østrig i nogen grad regnes for at være.

Hvis han vælger at benytte sig af den reelle magt i embedet, kan han afsætte regeringen og udskrive nyvalg, hvilket måske kan føre Frihedspartiet til magten.

Derudover bliver han også øverstbefalende for Østrigs hær.

/ritzau/Reuters